Hop til indhold

Med Aftale om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse fra 18. februar 2025 er aftalepartierne enige om, at der skal etableres en ny gymnasieuddannelse – epx.

Med reformen ønsker aftalepartierne at sikre tre overordnede principper for fremtidens ungdomsuddannelser: 

  1. Alle unge skal efter grundskolen have mulighed for at starte på en gymnasieuddannelse i nærheden af deres bopæl.
  2. Alle unge skal have mulighed for et uddannelsestilbud efter grundskolen, hvor der er et stærkt ungdomsmiljø.
  3. Alle unge skal opleve, at deres valg af ungdomsuddannelse åbner dørene til videre uddannelse. 

Opbygning og adgang til videre uddannelse 

Den nye epx-uddannelse bliver en toårig gymnasieuddannelse med mulighed for et års overbygning. 

Den toårige epx giver adgang til erhvervsuddannelser og erhvervsakademiuddannelser. Med toårige epx kan eleverne inden for de eksisterende adgangskrav endvidere opnå adgang til visse professionsbacheloruddannelser, hvis de vælger og består bestemte gymnasiale fag i løbet af uddannelsen. 

Med overbygningen på et år gives adgang til alle professionsbacheloruddannelser, mens adgang til akademiske bacheloruddannelser på universitetet vil kræve supplering eller en udvidet fagpakke, som det kendes fra hf i dag. 

Stamklasser og fællesskaber 

Epx har en fælles indgang, og eleverne har en fast klasse med mange timer sammen for at understøtte forpligtende klassefælleskaber og stærke relationer. 

Uddannelsen opbygges med faglinjer, som med fordel kan bruges som udgangspunkt for klassedannelsen. Valget af faglinje vil hænge sammen med elevernes interesse og ønsker til videre uddannelse – uden at fastlåse elevens efterfølgende uddannelsesvalg. 

Uanset skema, linje og retning, kan eleven deltage i forskellige frivillige aktiviteter i og efter skoletiden. Der skal være de bedst mulige rammer for et stærkt ungemiljø, som de fleste unge ønsker sig. 

Indhold og undervisning 

Det didaktiske og pædagogiske fokus skal have en helhedsorienteret tilgang til læring, hvor teoretisk viden og praktiske færdigheder anvendes sammen. Det indebærer bl.a., at der i undervisningens tilrettelæggelse kan inddrages fx værkstedsundervisning, projekter, simulationstræning og virksomhedsforlagt undervisning (fx korte praktikforløb).

Aftale om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse er indgået i en tid med stigende polarisering og pres på demokratiske værdier. Det er derfor tiltagende aktuelt, at epx bliver solidt rodfæstet i de værdier om åndsfrihed, ligeværd og demokrati, som vores samfund bygger på. Under hele uddannelsen skal der arbejdes med at fremme elevernes karakterdannelse og demokratiske selvtillid. 

Der er nedsat en faglig ekspertgruppe der skal komme med anbefalinger til, hvordan epx-uddannelsen konkret skal tilrettelægges, herunder anbefalinger til struktur, fag, faglinjer, prøveformer m.v. 

 
Sidst opdateret: 9. juli 2025